Porque não servir umas belas amêijoas como entrada numa refeição mais elaborada.
Amêijoas à minha moda (4 doses)
2 Kg de amêijoas
Azeite q.b.
1 cebola
Alho q.b.
Coentros a gosto
1 limão
Sal q.b.
Pimenta preta q.b.
Comece por deixar as amêijoas de molho em água com sal
durante algumas horas. (convém que seja em lugar fresco)
Escorra-as e passe-as por águas para lavar, antes de as cozinhar.
Corte a cebola e o alho às rodelas.
Escorra-as e passe-as por águas para lavar, antes de as cozinhar.
Corte a cebola e o alho às rodelas.
Faça um refogado com a cebola, o alho e o azeite mas
não deixe alourar.
Junte então as amêijoas e tape.
Vá virando as amêijoas para que todas recebam o mesmo calor.
Quando estiverem abertas retire-as do lume
e tempere com pimenta, sumo de limão e coentros picados.
Junte então as amêijoas e tape.
Vá virando as amêijoas para que todas recebam o mesmo calor.
Quando estiverem abertas retire-as do lume
e tempere com pimenta, sumo de limão e coentros picados.
Nota:
se as amêijoas forem frescas e estiveram em água e sal, não precisará de as
temperar com sal. Mas se forem congeladas, convém verificar o molho, por que poderão
precisar de uma pitada de sal antes de as retirar do lume.
Fotos bay Mário Cerdeira
Clams in my style (4 doses)
2 kg of clams
Olive oil (as needed)
1 onion
Garlic (as needed)
Coriander
1 lemon
Salt (as needed)
Black pepper (as needed)
Olive oil (as needed)
1 onion
Garlic (as needed)
Coriander
1 lemon
Salt (as needed)
Black pepper (as needed)
Start by letting the clams soak in salted
water for a few hours. (It should be in a cool place)
Drain them and wash them through the water before cooking.
Cut the onion and garlic to the slices.
Sauté with onion, garlic and olive oil but do not let it brown.
Then add the clams and cover.
Go turning the clams so that all receive the same heat.
When they are open remove them from the cooker
And season with pepper, lemon juice and chopped coriander.
Drain them and wash them through the water before cooking.
Cut the onion and garlic to the slices.
Sauté with onion, garlic and olive oil but do not let it brown.
Then add the clams and cover.
Go turning the clams so that all receive the same heat.
When they are open remove them from the cooker
And season with pepper, lemon juice and chopped coriander.
Note: If the clams are fresh and in water and salt, you will not need to season
them with salt. But if they are frozen, you should check the sauce, as they may
need a pinch of salt before removing them from the heat
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