sexta-feira, 30 de dezembro de 2016

Rôti de peru no forno com castanhas / Turkey roast with chestnuts in the oven

É normal cozinhar peru tanto no Natal como no Ano Novo. Tento sempre cozinhar de uma maneira prática, mas que fique gostoso. É normal comprar rôti de peru mesmo durante o ano. Cozinho o rôti de várias maneiras, mas de Inverno gosto de acompanhar com castanhas. Devem ser as minhas origens nortenhas a falarem comigo…


Rôti de peru no forno com castanhas

1 rôti de peru
Alho q.b.
Sal q.b.
Pimenta preta q.b.
Colorau q.b.
1 folha de louro
Margarina q.b.
Azeite ou óleo q.b.
Castanhas peladas q.b. (podem ser congeladas)
Batatas novas com a casca q.b. (podem ser congeladas)

Comece por fazer uma massa com os temperos todos (alho, sal, pimenta, colorau, louro, margarina, azeite). Para fazer esta pasta junte todos os temperos no copo da trituradora e desfaça tudo com a trituradora (varinha mágica)
Barre o rôti com a massa de temperos e deixe algumas horas para tomar gosto. (eu deixei durante a noite)
Coloque o rôti num tabuleiro em conjunto com as castanhas e as batatas, leve ao forno a uma temperatura entre 180º a 200º.

Depois de assar, retire a rede, corte em rodelas e sirva acompanhado das castanhas e das batatas. Não esqueça uma bela salada. Claro que pode utilizar um outro acompanhamento a seu gosto.

Foto bay Mário Cerdeira



It’s usually to cook turkey on Christmas and New Year.
I try to cook it in a practical but very tasty way. It’s normal for me to buy turkey roast all along the year. I prepare it in many ways, but in winter I like it with chestnuts. It may be on account of my northern origins…


Turkey roast with chestnuts in the oven

1 turkey roast
Garlic (as needed)
Salt (as needed)
Black pepper (as needed)
Paprika (as needed)
1 bay leaf
Margarine (as needed)
Olive oil or another one you like (as needed)
Peeled chestnuts (as needed and you can use frozen ones)
New potatoes in the skin (as needed and you can use frozen ones)

Begin by making a paste with the spices (garlic, salt, pepper, paprika, bay leaf, margarine, olive oil). To make this paste join all the spices and grind it all.
Baste the roast with the paste of spices and let it stay some hours to take flavour. (I usually let it for all night).
Place the roast in a roasting pan with the peeled chestnuts and the potatoes and place it in the oven preheated from 180º to 200º.


After roasting, remove the string of the roast turkey, cut it in slices, served with the chestnuts and potatoes. Don’t forget a rich salad! It can be accompanied in a way to your own taste, of course!

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